Universi po zmadhohet dhe ky është një lajm i mirë për astrofizikantët pasi ata mund të ndalojnë kohën dhe të fillojnë ecjen mbrapsht … rreth 13.8 miliardë vite më parë (109vjet), për të kuptuar si filloi gjithçka.

Për shkak se instrumentet e tanishme nuk u lejojnë astrofizikantëve të kthehen prapa në lindjen e universit, shumica e asaj që kuptojmë për Teorinë e krijimit të universit vjen nga përllogaritje dhe modele matematikore.

Mosha e Universit sipas teorisë së Big Bang-ut është rreth 13.8 miliard vjet më parë  (109 vite). Shkalla e gabimit të kësaj përllogaritjeje është vlerësuar rreth  21 milionë Vjet.

Teoria e Big Bang-ut është shpjegimi më popullor për mënyrën se si filloi universi. Në mënyrë të thjeshtuar ai shpjegon se universi, siç e dimë, filloi me një grimcë të vogël, pastaj u zgjerua gjatë viteve të ardhshme duke krijuar kozmosin që ne njohim sot.

Teoria e Bing Bang-ut u propozua fillimisht si një teori e titulluar “Origjina e elementeve kimike”  në 1 prill 1948 nga studenti për doktoraturë në fizikë Ralph Alpher, dhe shefi i tij George Gamow. Gamow vendosi me humor të shtonte emrin e shokut të tij – fizikanit të shquar Hans Bethe dhe teza u quajt αβγ apo Alfa – Beta- Gama.

The Big Bang Theory është shpjegimi kryesor për mënyrën se si filloi universi. Në mënyrën më të thjeshtë, ai thotë se universi siç e dimë se filloi me një veçanti të vogël, pastaj u fryu gjatë 13.8 miliardë viteve të ardhshme kozmosit që njohim sot.

Por “Çfarë ka ndodhur para se të fillonte gjithçka?”

Stephen Hawking për të shpjeguar këtë pyetje mbështetet në një teori të njohur si “propozim pa kufij”.

Sipas tij “..Shpjegimi për kufijtë e universit është se …. nuk ka kufij”. Kur ne përpiqemi të gjurmojmë mbrapsht universin në fillimet e tij, koncepti i kohës (siç e definojmë ne të paktën) bëhet i papërdorshëm sipas Hawking.

“Për të kuptuar më mirë teorinë e Hawking, imagjinoni një telekomandë të universit dhe kthehuni në kohë me Catch-up (si në TiBO). Siç e shohin shkencëtarët tani, universi po zgjerohet vazhdimisht dhe nëse shkojmë prapa në kohë gjithësia kontraktohet, rikthehet mjaft larg, 13.8 miliardë vjet, dhe i gjithë universi zvogëlohet në madhësinë e një atomi të vetëm”, tha Hawking. Kjo grimcë e vogël subatomike është veçantia.

Brenda kësaj grimce jashtëzakonisht të vogël, masivisht e dendur me nxehtësi dhe energji, ligjet e fizikës dhe koha siç i njohim, pushojnë së funksionuari. E thënë ndryshe, koha, në kuptimin fjalë për fjalë, nuk ekzistonte para se universi të fillonte të zgjerohej. Përkundrazi, shigjeta e kohës zvogëlohet pafundësisht kur gjithësia bëhet më e vogël dhe më e vogël, duke mos arritur kurrë një pikë të qartë fillestare.

Sipas Hawking – “Koha shkon mbrapsht gjithnjë e më pranë asgjë, por nuk bëhet asgjë”. Në thelb, “kurrë nuk kishte një Big Bang që prodhonte diçka nga asgjëja. Ajo vetëm duket kështu nga këndvështrimi i njerëzimit”.

Fraza “The Big Bang Theory” ka qenë popullore në mesin e astrofizikantëve për dekada, por ajo u bë më e njohur për publikun në vitin 2007 pasi një serial me të njëjtin emër u shfaq premierë në CBS. Shfaqja ndjek jetën shtëpiake dhe akademike të disa studiuesve (duke përfshirë një astrofizikant).

Ndërsa shumica e bashkësisë astronomike pranon teorinë, ka disa teoricienë të cilët kanë shpjegime alternative përveç Big Beng-ut – si inflacioni i përjetshëm ose universi oscillues.