Që kur automjeti i parë doli në qarkullim më 1886, bota ka pasur një marrëdhënie dashuri-urrejtjeje me makinën. Sot, me mbi një miliard automjete në rrugët e mbarë globit, ndonjëherë duket sikur nuk mund t’i shpëtojmë ndotjes, zhurmës dhe rrezikut që ata prodhojnë. Një ditë në vit është lënë mënjanë që të shmangim përdorimin e makinave dhe në vend të saj të provojmë të ecim në këmbë, me biçikletë ose me transport publik. Dita botërore pa makina synon të nxisë ngrohjen e planetit për vetëm një ditë duke inkurajuar njerëzit që të jenë më pak të varur nga makinat e tyre dhe të provojnë alternativa të tjera. Ditët pa makina u zhvilluan për herë të parë gjatë viteve 1990, ndërsa dita e parë zyrtare pa makina u zhvillua në vitin 2000. Shumë qytete të mëdha, në mbarë botën, mbyllin rrugët e tyre kryesore në këtë ditë dhe i mbushin ato me aktivitete në këmbë dhe çiklizëm.