Shërbimi do të fillojë këtë vit dhe do të transmetojë programe të arkivës dhe të rinj.

BBC dhe ITV kanë konfirmuar planin për të bashkuar forcat dhe për të nisur një shërbim me pagesë të quajtur BritBox, deri në fund të këtij viti, në mënyrë që të rivalizojnë Netflix.

Netflix po lulëzon në pjesën e tregut të transmetuesve tradicionalë, pasi audiencat gjithnjë e më shumë po braktisin kanalet që transmetojnë dhe presin që shfaqjet të jenë në dispozicion menjëherë në shërbimet e transmetimit.

BritBox kryesisht do të shfaqë arkivën e programeve të BBC dhe ITV, së bashku me programe të reja britanike të bëra veçanërisht për shërbimin. Nuk ka ende detaje mbi çmimet, por njoftimi thotë se çmimi do të jetë “konkurrues”.

Megjithatë, BritBox nuk do të ketë shfaqjet më të fundit të BBC dhe ITV, të cilat do të mbeten të disponueshme përmes shërbimeve BBC iPlayer dhe ITV Hub. Transmetues të tjerë priten të bashkohen me shërbimin më vonë, me Channel 4 që ka marrë pjesë në diskutimet të cilat u zbuluan nga The Guardian vitin e kaluar.

ITV ka premtuar se do të investojë deri në 65 milionë pound në sipërmarrjen e përbashkët gjatë dy viteve të ardhshme. BBC-ja e financuar publikisht nuk ka komentuar nëse do të investojë të njëjtën sasi parash në këtë projekt.

Vendimi do të thotë se transmetuesit britanikë kanë gjasa të ndalojnë licencimin e materialeve të tyre arkivore për shërbime si Netflix, që të kalojnë abonentët në shërbimin e ri në Mbretërinë e Bashkuar.

Shefi ekzekutiv i ITV, Carolyn McCall, tha se BritBox do të ngrihej si një shtesë për familjet britanike që tashmë e kanë një shërbim transmetimi: “Është më plotësuese nga Netflix sepse është duke bërë një gjë shumë të ndryshme”.

Ajo tha se Netflix ka porositur shfaqje në bazë globale, por materiali origjinal i BritBox ka për qëllim shikuesit në Mbretërinë e Bashkuar: “Kur ne komisionojmë përmbajtjen, e shohim atë specifikisht për Britaninë e Madhe. Është një shtëpi e përhershme, gjithëpërfshirëse për përmbajtjen më të gjerë britanike në dispozicion të një vendi”.

Vendimi për të nisur këtë shërbim erdhi një dekadë pas projektit Kangaroo,  një shërbim i ngjashëm britanik, i cili u bllokua nga baza e konkurrencës. Shumë kompani në industrinë e televizionit britanik fajësojnë vendimin e Komisionit të Konkurrencës për hapjen e derës që Netflix të dominojë.

Këtë herë, rregullatori i mediave, Ofcom, tha se e mirëpriti propozimin e BritBox, sepse donte të shihte transmetuesit britanikë “të bashkëpunonin për të mbajtur hapin me lojtarët globalë, duke ofruar përmbajtje cilësore në Mbretërinë e Bashkuar që është në dispozicion të shikuesve kurdo dhe në çdo mënyrë që ata duan ta shohin atë”.

BritBox tashmë është në dispozicion në SHBA, ku ka 500,000 klientë që paguajnë për një përzgjedhje të emisioneve televizive në Mbretërinë e Bashkuar. Shërbimi i ri do të jetë në dispozicion vetëm për abonentët britanikë. Ata do të jenë në gjendje ta shohin atë gjatë pushimeve brenda BE, por vetëm nëse qeveria arrin një marrëveshje tregtare me Brukselin.

McCall pranoi se shërbimi ekzistues i ITV Hub nuk ishte mjaft i mirë dhe “jashtë mode”, por tha se ITV po investonte shumë në përmirësimin e tij.

Ajo u shpreh: “Nëse e sheh atë sot, pamja dhe ndjenja tashmë ka ndryshuar. Është më e pastër, e bukur dhe lundrimi nëpërmjet saj është shumë më i mirë. Kemi dhe shumë gjëra të reja që po vijnë. “

Programet e ITV janë në dispozicion të ITV Hub, një muaj pas transmetimit të tyre fillestar, në përputhje me politikën iPlayer të BBC. Megjithatë, BBC po kërkon miratimin për të bërë shumë shfaqje në dispozicion në iPlayer për një vit, gjë që mund të ndikojë kur materiali të bëhet ekskluzivisht i disponueshëm në Britbox.

Njoftimi se bisedimet mbi Britbox kishin përfunduar, përkonin me kohën kur shfaqen rezultatet financiare vjetore të ITV, të cilat tregojnë se fitimet e transmetuesit janë zhytur në një treg më të ashpër.

Kompania paralajmëroi se 2019 do të jetë më i vështirë se 2018, ku u ndihmua nga reklamat e forta gjatë edicionit të Kupës së Botës dhe suksesi në biznesin e saj të prodhimit, ku prodhon shfaqje për kanale të tjera, si Bodyguard i BBC.

Drejtori i përgjithshëm i BBC, Tony Hall, tha se shërbimi i transmetimit do të jetë “me të vërtetë i veçantë”. “Një shërbim i ri transmetimi që ofron përmbajtjen më të mirë për publikun që do më të mirën”, tha ai. “Shërbimi do të ketë gjithçka nga programet e vjetra deri tek shfaqjet më të fundit. Është një kohë emocionuese për publikun që shikon.”