Edhe gjuha shqipe do të përfshihet në listën e gjuhëve që do të mësohen në shkollat e qytetit të New York-ut. Shkolla “PS 105” në Morris Park, në Bronx, do të jetë shkolla e parë me programin udhëzues dygjuhësor shqip -anglisht. Gazeta prestigjioze amerikane “The New York Post” ka shkruar me këtë rast një artikull me titull “Ç’kemi, Albanian!”.

“Shkollat e qytetit të New York-ut ofrojnë mësime në disa gjuhë, kurse prej të enjtes të javës që po e lëmë pas,  gjuha shqipe i është shtuar kësaj liste, gjë që siç thanë zyrtarët – ndodh për herë të parë në SHBA.

Janë rreth 60,000 banorë me prejardhje shqiptare që jetojnë në shtetin e New York-ut, më shumë se në çdo shtet tjetër amerikan, sipas një studimi të vitit 2015 të Qendrës së Harvardit për Zhvillim Ndërkombëtar. Më shumë se gjysma e tyre jetojnë në qytetin e New York-ut, ndërsa enklavat më të mëdha janë të vendosura nëpër lagjet e Bronxit, si Pelham Parkway, Morris Park, Bedford Park dhe Belmont.

Shkolla ‘PS 105’ në Morris Park do të jetë shkolla e parë me programin udhëzues dygjuhësor shqip-anglisht.

Këshilltari i Bronxit, Mark Gjonaj, shqiptar i gjeneratës së dytë në SHBA, ka thënë se është krenar që ka punuar për realizimin e këtij programi”, shkruan “The New York Post”

“Chalkbeat” raporton se Christopher Eustace, drejtor shumëvjeçar në “P.S. 105” në Bronx, ia doli të ndërtonte programin shqip të qytetit duke e menduar mirë zgjidhjen e problemit të mësimit të gjuhës angleze për shqiptarët. Disa vite më parë ai kishte vënë re se vazhdimisht e më shumë nxënës të shkollës së tij flisnin shqip. Dhe, kurdo që mundej, ai angazhonte mësues dhe staf zyrash që e flisnin gjuhën shqipe.

Dhe në fund, ai krijoi bazën për programin dygjuhësh, i përgatitur nga mësuesit që tashmë i kishte angazhuar si staf.

Eustace tha se departamenti i edukimit po e ndihmon me rimbursimin e shkollimit për mësues të tjerë shqipfolës që po punojnë për pajisjen me certifikatë për t’ua mësuar gjuhën shqipe nxënësve që e dëshirojnë këtë.

“Ka të bëjë me kuptimin dhe rëndësisë së paralelishgt me mësimin e anglishtes, ta ruajnë edhe gjuhën amtare”, tha ai

“Ju ndihmon të lidheni si person”, shton ai.