PARIS – Ishte Java e Shenjtë, po afrohej ekuinoksi dhe dielli ishte po aq i kuq sa flaka e tmerrshme që përfshiu Notre-Dame. Gjilpëra, e çrregullt dhe delikate gjatë gjithë jetës së saj të gjatë dhe të konsumuar tani nga flakët , u shemb.

Një nga ndërtesat ikonë të botës ndryshoi përgjithmonë të hënën më 15 prill, ndërsa flakët përfshinë katedralen Notre-Dame në Paris.

Fotot dhe videot filluan të përhapeshin në mediat sociale rreth orës 7 të pasdites duke treguar flakë që shpërthyen nga maja e kishës dhe dritaret e përpunuara të xhamit. Një re e madhe tymi kërceu mbi “Île de la Cité”, ishullin e vogël në qendër të Parisit, ku ndodhet Notre-Dame. Turistët dhe gazetarët e shokuar ashtu përhapën lajmet dhe e gjithë bota mbajti frymën deri në flakën e fundit. 

Shkaku i zjarrit akoma nuk është i njohur, pasi zyrtarët ende nuk kanë shumë detaje por zërat e parë e lidhin ngjarjen me punimet ristrukturuese që ishin në proces. Veprat e artit shpëtuan, po ashtu edhe struktura e katedrales.

Presidenti francez Emmanuel Macron ka premtuar të rindërtojë katedralen Notre-Dame të shkatërruar nga zjarri dhe thotë se po kërkon ndihmë ndërkombëtare për të rivendosur pikën e referimit të Parisit.

“Notre-Dame po digjet dhe unë e njoh trishtimin dhe këtë tronditje të ndjerë nga shumë njerëz të tjerë francezë. Por sonte, do të doja të flisja edhe për shpresën”, tha ai, duke njoftuar fillimin e një fushate për mbledhjen e fondeve.