Tërmetet mund të ndodhin pa paralajmërim dhe kanë potencialin të ndikojnë rëndë jetën dhe strukturat. Identifikimi i rreziqeve të mundshme para kohe dhe përgatitja paraprakisht mund të zvogëlojë rreziqet e dëmtimit serioz ose humbjes së jetës nga një tërmet.
 
 
Menjëherë pas një tërmeti të madh (lëkundje të forta)

 • Rri i qete.
 • Trajtoni ndonjë dëmtim ose kërkoni kujdes mjekësor profesional. Plagët e vogla duhet të lahen me sapun dhe ujë dhe pastaj të fashohen për të zvogëluar rrezikun e infeksionit. Zëvendësoni fashat sipas nevojës.
 • Telefono urgjencën për të raportuar lëndime të mëdha te personeli i urgjencës.
 • Ndihmoni të tjerët sipas trajnimeve që mund të keni marrë.
 • Merrni furnizimet e urgjencës dhe evakuoni me kujdes dhe qetësi.
 • Mos përdorni ashensorë.
 • Jini vigjilentë për tërmetet.
 • Shkoni në pikën më të sigurt të njohur afër jush ku nuk rrezikoheni nga ndërtesat që dëmtohen.
 • Mos hyni në ndërtesa derisa ato të ekzaminohen dhe vlerësohen të sigurta nga personeli i urgjencës. Nëse një strukturë paraqet dëmtime nga jashtë mos u futni në të derisa të merrni informacion zyrtar për sigurinë e hyrjes.
 • Prisni udhëzime nga mbikëqyrësit dhe personeli i urgjencës.
Identifikoni vendet më të sigurta, të brendshme

 • Në secilën dhomë të shtëpisë ose ndërtesës tuaj, identifikoni vendet më të sigurta për t’u “rënë, mbuluar dhe mbajtur” gjatë një tërmeti. Përpiquni të evidentoni vendndodhje të sigurta, të brendshme dhe të ndani planet tuaja me familjarë dhe bashkëshortët:
 • Strehim nën trarët mbajtës brenda ose nën mobilje të forta, të tilla si tavolina.
 • Qëndroni larg nga çdo zonë ku xhami mund të copëtohet, siç janë dritaret, pasqyrat ose kornizat e fotove.
 • Shmangni zonat ku mund të bien mobilje të rënda, të tilla si rafte librash dhe dollapë.
Pas tronditjeve të mëdha

 • Jini të vetëdijshëm se tërmetet mund të vazhdojnë pas dridhjes fillestare. Bëhuni vigjilent dhe pritni goditje nga tërmeti. Sa herë që ndjeni një tronditje, uluni, mbulohuni dhe prisni. Goditjet në tërmet shpesh janë më pak të dhunshme se tërmeti kryesor. Sidoqoftë, ato mund të jenë mjaft të forta për të dëmtuar strukturat e dobësuara. Megjithëse ato shpesh ndodhin në orët e para pas tërmetit fillestar, ato gjithashtu mund të ndodhin pasi kanë kaluar ditë, javë, apo edhe muaj.
 • Nëse jeni në zonat bregdetare, jini të vetëdijshëm për tsunamitë e mundshme. Kur autoritetet lokale lëshojnë një paralajmërim për tsunami, supozoni se një seri valësh të mëdha, të rrezikshme mund të godasin zonën tuaj. Evakuoni nëse koha lejon. Përndryshe strehouni në vend dhe qëndroni larg plazhit.

Qëndroni të informuar, merrni ndihmë dhe ndihmoni të tjerët

 • Ndëgjoni një radio ose televizion të funksionuar nga bateria për informacionet më të fundit të urgjencës. Përdorni telefonat fiks dhe celular vetëm për thirrjet urgjente.
 • Kontrolloni veten për lëndime dhe merrni ndihmën e parë përpara se të përpiqeni të ndihmoni të tjerët.
 • Ndihmoni të varurit, të tillë si fëmijë, të moshuar dhe kafshë shtëpiake. Kontrolloni fqinjët dhe të tjerët që mund të kërkojnë ndihmë të veçantë. Jepni ndihmën e parë kur është e përshtatshme. Mos lëvizni askënd që është plagosur rëndë përveç nëse ai / ajo është në rrezik të menjëhershëm të lëndimit të mëtejshëm. Telefononi urgjencën për ndihmë urgjente.
 
Kthimi në normalitet

 • Kthehuni në shtëpinë tuaj ose në hapësirën e punës vetëm kur zyrtarët e sigurisë publike deklarojnë zonën ose strukturën e sigurt. Qëndroni larg nëse ndihma juaj nuk është kërkuar posaçërisht nga personeli i urgjencës.
 • Kur kontrolloni ambientin tuaj për dëmtim, vishni veshje mbrojtëse siç janë pantallonat e gjata, një këmishë me mëngë të gjata, këpucë të forta ose çizme pune dhe doreza të trasha pune për tu mbrojtur nga dëmtimi. Jini të kujdesshëm dhe qëndroni larg zonave që duken të rrezikshme.
 • Kërkoni dëme në ndërtesë dhe përreth ndërtesës. Evakuoni ndërtesën nëse është e pasigurt. Shuani zjarre të vogla (të përcaktuara sa madhësia e një shporte mbeturinash ose më e vogël). Zjarri është rreziku më i zakonshëm pas një tërmeti. Kontrolloni të gjithë gjatësinë e oxhaqeve për dëmtimin pasi dëmtimi i pa vërejtur mund të shkaktojë një zjarr.
 • Shqyrtoni muret, dyshemetë, dyert, shkallët dhe dritaret. Hapni kanatat dhe kini kujdes nga objektet që mund të bien nga raftet. Pastroni menjëherë ilaçet e derdhura, zbardhuesit, benzinën ose lëngjet e tjera të ndezshme. Largohuni nga zona nëse nuhatni gaz ose tym nga kimikate të tjera dhe kërkoni ndihmë profesionale. 
 • Raportoni çdo dëmtim ose lëshim të materialeve të rrezikshme tek mbikëqyrësit në terren. 
Hartoni një plan
Përcaktoni një plan urgjent për fatkeqësi të tilla me familjen, kolegët dhe miqtë. Temat duhet të përfshijnë:

 • Si të kontaktoni njëri-tjetrin pas një emergjence.
 • Si ta gjeni njëri-tjetrin dhe të mblidheni pas një emergjence. Kjo përfshin përcaktimin e pikave të takimin si për punën ashtu edhe për shtëpinë dhe tfamiljarët që janë në skollë apo qendra kujdesi. Mos harroni kafshët shtëpiake, ato varen edhe nga ju për kujdes dhe ndihmë gjithashtu.
 • Përcaktimi i kontakteve emergjente. Sigurohuni që të gjithë kanë një kartë kontakti emergjente që është lehtësisht e arritshme në kuletat dhe çantat dhe kontaktet e programuar në celularë.
 • Identifikoni dhe zvogëloni rreziqet e tërmetit në shtëpi dhe punë. Këto përpjekje zbutëse duhet të përfshijnë:
  • Sigurimi i objekteve të rënda në mure dhe dysheme, të tilla si rafte, rafte librash, dollapë dhe ngrohës uji.
  • Vendosja e objekteve të mëdha, të rënda ose të thyera në raftet e poshtme.
  • Varur sende të rënda – të tilla si fotografi dhe pasqyra – larg zonave ku njerëzit ulen ose mblidhen shpesh.
  • Ndalimi i fixtures dritë lart.
  • Riparimi i instalimeve elektrike me defekt dhe lidhjeve të rrjedhshme të gazit. Këto janë rreziqe të mundshme nga zjarri.
  • Riparimi i çdo çarje të thellë në tavane ose themele. Merrni këshilla të ekspertëve nëse ka shenja të defekteve strukturore.
  • Ruajtja e produkteve të ndezshme dhe materialit të rrezikshëm të sigurt në raftet e poshtme në dollapët që janë të mbyllur me doreza.