Shtëpia e fortifikuar si kështjellë në Gjirokastër…

Shtëpia e Zekatëve është një shembull i shtëpive të fortifikuara si kështjella, të njohura si “Kulla” që janë përdorur dikur nga zyrtarët më të pasur të administratës ose tregtarët në Gjirokastër. Shtëpia e Zekatëve është ndërtuar në vitin 1811-1812. Ajo përmban dy kulla binjake dhe një fasadë të dyfishtë të harkuar. Shtëpia ka tre kate, në katin e parë janë dhoma magazinimi, kati i dytë është kuzhinë e lartë, dhe kati i tretë përbëhet nga një dhomë e madhe pritjeje dhe disa dhoma gjumi. Dhomat janë tipike si shtëpitë më madhështore të Gjirokastrës me mure me afreske, tavan druri të gdhendur dhe oxhak të zbukuruar. Ajo çka vihet re nga tarraca e sipërme e kullës, janë pamjet e mrekullueshme të qytetit të gurtë dhe lugina e lumit që përshkon qytetin e Gjirokastrës.