San Marino do bëhet vendi i parë në botë ku do aplikohet rrjeti ndërkombëtar 5G pasi Telekom Italia do të bëjë testin për teknologjinë e re. Telecom Italia Mobile ka nënshkruar një memorandum mirëkuptimi me qeverinë e vendit të vogël për të përmirësuar rrjetin ekzistues 4G përpara shërbimeve 5G në vitin 2018.

Do të dyfishojë numrin e vendeve të lëvizshme dhe do të instalojë një rrjet të qelizave të vogla në qendër të San Marino, një vend i trashëgimisë UNESCO, që do të sigurojë shtyllën kurrizore të rrjetit të ardhshëm tregtar.

Investimet e rrjetit 5G po zhvillohen në mbarë botën me transportuesit në Korenë e Jugut, Kinën dhe SHBA-në midis më aktivëve në testimin e teknologjisë 5G.

Giovanni Ferigo, kreu i teknologjisë për Telecom Italia Mobile, tha se rrjeti 5G i San Marinos do të ishte i me siguri i pari në Evropë. Shteti, i cili ka më pak shumë se 30.000 shtetas, shtrihet në vetëm 61 km katrore duke e bërë atë republikën më të vogël në botë.

Komisioni Europian publikoi një plan veprimi 5G vitin e kaluar kur vlerësoi se sektorët si shëndetësia, transporti, makinat dhe shërbimet do të shohin përfitime ekonomike prej 113 miliardë eurosh deri në vitin 2025 nga teknologjia.

Rrjetet e reja 5G pritet të kushtojnë 56 miliardë euro dhe mund të krijojnë rreth 2.3 milion vende pune.

Disa vende janë zotuar për fillimin e 5G në 2019, por industria e telekomunikacioneve më të gjera ende po përpiqet të përcaktojë saktësisht se çfarë është teknologjia 5G dhe disa kanë argumentuar se ende nuk është e qartë se si mund të arsyetojnë shpenzimin e miliarda në rrjetin e ri.

Ferigo tha se nisja e rrjetit 5G e San Marinos do të jetë “shumë e rëndësishme”, do transformojë të gjithë sektorët nga kujdesi shëndetësor në robotikë në transportin publik.

Territoret e vogla janë përdorur në të kaluarën për testimin e telekomit. Rrjeti  i parë 3G në Mbretërinë e Bashkuar u zhvillua në Ishullin e Man, ndërsa Isle of Bute në Skoci u përdor për të testuar teknologjinë “hapësira e bardhë”.